人生 生活

纪念盛中华

Til minne om fiolinisten Zhong Hua Sheng (1943-2021)

 

 

Fiolinisten Zhong Hua Sheng er død 78 år gammel. Hun var bosatt på Lambertseter, men var født i Kina. Hun kom fra en svært musikalsk familie, der moren var pianistinne og faren professor i fiolinspill. Så og si alle barna endte opp som fiolinister. Zhong Hua studerte fiolinspill ved Musikkhøgskolen i Shanghai. Det var det beste lærested for musikk i Kina på den tiden. Her hadde hun også lærere fra det gamle Sovjetunionen og Tsjekkoslovakia. Som 20-åring (1963) hadde hun høyeste poengsum i den første nasjonale fiolinkonkurransen for hele Kina. Hun ble ferdig på Musikkhøgskolen i 1967 og begynte å arbeide i Shanghai Filharmonisk Symfoniorkester og orkesteret til Shanghai-baletten. Hun turnerte også i Nord-Korea, Japan, Australia og New Zealand. Siden holdt hun flere konserter i Kina og ble etter hvert professor ved Musikkhøgskolen i Shanghai, der hun begynte som lærer i 1976. Hun spilte inn plater, opptrådte i radio, komponerte og skrev lærebøker. Hun ble etter hvert et svært kjent navn i Kina.

I 1992 kom hun til Norge, 50 år gammel, etter invitasjon fra Norges Musikkhøgskole. Etter dette bestemte hun seg for å bli og søke om oppholdstillatelse. Hun ble innvilget norsk statsborgerskap i 2000.

En gang da hun spilte på Karl Johan, kom den kjente skuespilleren Lars Andreas Larssen forbi. Han ble så grepet av hennes vakre fiolinspill, at han engasjerte henne på stedet til sin festival i Melbu. Hun fikk sin egen pianist (Ole Bolås), som hadde en av de beste diplomeksamener som noen gang er avlagt ved Musikkhøgskolen. Samtidig startet hun opp med egen musikkskole. Zhong Hua spilte i Brønnøysund, Kongsberg-, Lambertseter-, Nordstrand kirke og i Ishavskatedralen i Tromsø. Hun spilte flere år under den kinesiske kulturfestivalen, bl.a. i konserthuset i Oslo. Da to bøker om Kina skulle lanseres, spilte hun kinesisk folkemusikk. Hun spilte også på Norges Musikkhøgskole og Barratt Due Musikkinstitutt.

Det var ikke så lett for en utenlandsk fiolinist som Zhong Hua å få avholde konserter i Norge, selv om hun var svært kjent i sitt tidligere hjemland. Allikevel visste hun råd. Gjennom sitt brede kontaktnett, ble det 6 reiser til Kina med norsk musikk sammen med pianisten Ole Bolås. Konsertene var i de største byene og på de største scenene, med et atskillig større publikum enn her hjemme, bl.a. Beijing, Shanghai, Nanjing og Guang Zhou. Den norske ambassadøren var til stede ved en av konsertene i Shanghai. Zhong Hua hadde fremdeles et stort navn i Kina. Hun ble også intervjuet av en av de største TV-kanalene i Kina. Sammen med Bolås turnerte hun også i Los Angeles i USA. Zhong Hua hadde forøvrig flere opptredener i Kina uten sin faste pianist. Sammen med Bolås laget hun flere CD-plater og musikkvideoer, både norsk musikk og kinesisk folkemusikk. Dessuten ga hun ut bøker med norsk musikk spesielt beregnet for det kinesiske markedet.

Mange mennesker i Kina, mener Zhong Hua er en av de beste kinesiske kvinnelige fiolinister gjennom tidene. Noen mener til og med at hun var den beste. Med sitt artistiske følelsesmessige spill, har hun bergtatt mang en sjel.

Zhong Hua var nok den personen i Norge, som har bidratt mest til musikalsk kulturutveksling mellom Norge og Kina. Hun har vært med på og spredt kinesisk folkemusikk på sine konserter her i Norge. Ved sine opptredener i Kina, har hun hele tiden lagt vekt på norsk musikk med verker av Grieg, Svendsen, Halvorsen og Ole Bull for å nevne noen.

Som pedagog var hun fremragende. Hun fikk frem mange talentfulle musikkutøvere. Dette resulterte også i et engasjement som timelærer ved Barratt Due Musikkinstitutt. I tillegg rakk hun å skrive sin egen selvbiografi og en roman på kinesisk.

Hun var til det siste opptatt med musikkprosjekter. Det ene er en film som bygde på hennes roman, der kinesisk kultur møter norsk kultur gjennom enkeltmennesker, knyttet til norsk natur og musikk. Det andre en musikkvideo, hvor norsk musikk og kinesisk folkemusikk inngår i norsk natur.

Hele livet var hun opptatt av musikk. Musikken var hennes liv. Zhong Hua elsket norsk natur og norsk musikk. Hun likte å bo i Norge. Her hadde hun mange venner, både kinesiske og norske. Mange vil komme til å savne henne, både som utøvende fiolinist, musikkpedagog og det gode mennesket hun var.

 

Av Shengs venner

 

 

纪念小提琴演奏家—- 盛中华 (1943 – 2021)

 

小提琴演奏家盛中华,1943年出生于音乐世家, 生前居住于奥斯陆。她的母亲是位善弹钢琴的歌唱家,父亲是小提琴教授,家里几乎所有的孩子最终都成为了小提琴手。盛中华在上海音乐学院学习小提琴演奏。在那里她向来自前苏联和捷克斯洛伐克的小提琴演奏家学习。1963年,青年盛中华参加首届上海之春全国小提琴比赛,技惊四座,获得比赛最高评分,从此蜚声乐坛。1967年从上海音乐学院毕业后,她曾就职于上海交响乐团及上海芭蕾舞剧团。她不仅在中国举办了多场音乐会,并且在朝鲜、日本、澳大利亚和新西兰等进行巡回演出。1976年起她开始在上海音乐学院任教、后晋升教授。 她多次录制唱片,在电台、电视台演奏,还创作和编写了教科书,最终成为了家喻户晓的著名小提琴家。

 

1992年,50岁的她应挪威音乐学院的邀请来到挪威,2000年入籍挪威。

 

一次, 她在卡尔约翰演奏,正好著名演员Lars Andreas Larsen路过,被她优美的演奏所打动,便当场邀请她参加他在北挪威家乡Melbu举办的盛大的夏季联欢演出。后来,她寻得了当时挪威音乐学院最优秀的钢琴毕业生之一Ole Bolås成为她的固定钢琴伴奏师。与此同时,她创办了自己的音乐学校。 盛中华曾被邀在挪威各大城市演出,包括在Brønnøysund、Kongsberg、Tromsø市大教堂、奥斯陆的Lambertseter、Nordstrand教堂演出等。 她也接连参与了中国文化节的演出,其中包括在奥斯陆音乐厅的演出。 在一次挪威作家写的两本关于中国的新书布会上,她演奏了中国民族音乐,对挪威人民进一步认识和了解中国民族文化起到了积极的交流作用。 她也曾在挪威音乐学院和 Barratt Due 音乐学院演出。

 

尽管盛中华在中国富有盛名,但作为一个外国小提琴演奏家要在挪威这块土地上经常举办音乐会,是件很不容易的事。不过,她还是找到了办法。 她曾先后六次与钢琴家Ole Bolås一起将挪威音乐带到中国北京、上海、南京、广州等地。他们在这些大都市举办的大型演奏会大受欢迎。挪威驻华大使曾出席了其在上海举办的一场演奏会。 盛中华在中国享有盛名,演出期间,她多次接受了电视台的采访。 她还与Ole 一起在美国洛杉矶巡回演出。 盛中华也曾数次到中国举办独奏演出。 她与 Ole Bolås 一起录作了多张 CD 和音乐视频,其中包含了挪威音乐和中国民间音乐。 此外,她还出版了专门针对中国市场的挪威音乐书籍。

 

很多人认为盛中华是中国有史以来最好的女性小提琴家之一,也有人认为她就是最好的。 总之她以音乐艺术的演绎,俘获了许多人的心灵。

 

盛中华可能是对挪中音乐文化的传播、交流贡献最大的中国人之一。在挪威她通过自己的演奏传播了中国民间音乐。 在中国的演出中,她一直不忘宣传挪威音乐家,如Grieg、Svendsen、Halvorsen和 Ole Bull 的作品。

 

作为一名教育工作者,她是极其出色的。 由于她的执着和辛勤教育,培养了许多才华横溢的音乐家。 这也使她能融进Barratt Due 音乐学院的教师队伍。此外,她的自传和小说,也是不可多得的阅读佳作。

 

就在她78岁离世前的这段时间,她还废寝忘食地热衷于完成几个音乐项目。其中一个是完成一部由她自己的小说改编的,通过人、自然、音乐来诉说中挪两种文化相遇的电影。 另外一个是由她演奏的挪威和中国的音乐视频, 视频的背景是美丽的挪威大自然。

 

艺术是她的生命。 盛中华热爱挪威自然,喜欢挪威音乐,享受挪威生活。 在挪威,她有很多中、挪朋友, 许多人都很怀念她。无论是作为一位小提琴演奏家还是音乐教育家,她都是极其出色,令人敬佩的。

 

——-        盛老师的朋友们

 

关于我们

《北欧华人通讯》是挪威本地唯一发行的华文媒体,也是自1990年起就被挪威国家图书馆收藏的唯一本地华文杂志。时至今日,《北欧华人通讯》已发展成包含纸媒、网站及多个新媒体平台在内的综合媒体。

《北欧华人通讯》立足挪威,专注中挪两地华人关心的问题,受到挪威华人读者的欢迎。

《北欧华人通讯》目前每季度发行一次,每期60到72页,内容齐全,分类严整,整体内容包含时政新闻、北欧生活实用锦囊,北欧人生、人物故事,艺术教育。欢迎您向我们投稿

《北欧华人通讯》是公益组织,欢迎通过银行转账或者Vipps向我们捐款。

银行账号(SpareBank1 Østlandet):
- 1813 25 27977(Nordic Chinese Communication)
- IBAN-nummer: NO0718132527977
- SWIFT/BIC for SpareBank 1 Østlandet: SHEDNO22
Vipps账号:
- 586770(Nordic Chinese Communication)%d bloggers like this: